Kik dolgoznak a bárban?

2011. 08. 16. - Alapismeretek - Ádám

A következő felsorolásban bemutatjuk nektek az éttermekben és bárokban található, kifejezetten az italokkal, koktélokkal foglalkozó szakmákat.

Bártender vagy mixer

A bártender alapvetően a magyar pultos szót jelenti. Egy bártender feladata a pontos és gyors ital kiszolgálás. A bártender egyben barista is, mindenhez ért, ami a pult mögött történik, így természetesen a koktélok elkészítése is az ő asztala. A bártenderek továbbá a látványos italkészítés szakértői: üvegdobálással, tűzfújással és különféle trükkökkel teszik még varázslatosabbá koktéljaikat.

A mixer kifejezés csak hazánkban terjedt el, a bártendereket nálunk előszeretettel nevezik mixernek. Mixernek azonban vagy a mixer gépet, vagy a koktélok feltöltő italát nevezhetnénk csak. Mivel ez a kifejezés rendkívül népszerű, oldalunkon a továbbiakban a bártender szinonimájaként fogjuk használni.

Barista

A kávék szakértője. Általában eszpresszó gépekkel készíti a kávékat. Feladata nem csak a különböző kávék elkészítése, hanem azok díszítése is. Egy baristának kívülről-belülről ismernie kell a kávéfőzőjét, szakszerűen kell kezelnie azt.

Sommelier

A borpincér francia neve. Feladata egy-egy adott ételhez kiválasztani a leginkább harmonizáló bort. Ismeretei éppen ezért nem csupán a borokra korlátozódnak, jól ismeri a különböző ételeket is. Az éttermekben és bárokban általában az ő feladata a borok szakszerű tárolásának biztosítása is.

Megosztom: Iwiw   Facebook   Twitter   Google   E-mail   Megosztás