Koktél díszek

2011. 09. 17. - Alapismeretek - Ádám

A koktélok nem csak csodás ízükkel nyerik meg az embereket, hanem lenyűgöző látványt is nyújtanak. Éppen ezért a koktélok készítése során ügyelnünk kell arra, hogy a külsőségekre is elegendő figyelmet fordítsunk. A továbbiakban néhány olyan praktikát ismertetünk melyet gyakran alkalmazunk a kívánt hatás elérése érdekében.

Citrus Spirál

Citromból, grapefruitból, narancsból vagy akár más gyümölcsből is készíthetünk spirált. A gyümölcsök héjjából egy keskeny, de hosszú csíkot vágunk kés segítségével, majd ezt a darabot felcsavarjuk egy szívószálra és a koktélba helyezzük.

Crusta

A crustázás a pohár szélének díszítését, ízesítését jelenti, általában cukorral vagy sóval, de nem ritka a mézzel, fahéjjal, kókuszreszelékkel esetleg kakaóval készült crusta sem. A crustázás még a koktélunk készítése előtt elvégzendő feladat. Megfogjuk a poharat, a peremét vízbe, vagy akár citromlébe mártjuk, majd egy kis tányérra szórt cukorban vagy sóban megforgatjuk.

Jó megoldás lehet, ha a pohár peremének csak a felét crustázzuk, hiszen megeshet, hogy vendégünk inkább crusta nélkül szeretné fogyasztani italunkat.

Gyümölcs cikkek

A koktélok díszítése során legtöbbször gyümölcs-szeleteket, gyümölcs-cikkeket használunk. Ügyeljünk arra, hogy olyan gyümölcsöket válasszunk melyek harmonizálnak italunk ízvilágával, hiszen díszeink ehető mivoltuk miatt a koktélok ízét is befolyásolhatják. A gyümölcsök formáját és elhelyezését illetően minden a képzeletünkre van bízva. Néhány díszítési módszer elsajátításához az oldalunkon található koktélok is segítséget nyújthatnak.

Jégből készült díszek

A jég nem csupán a koktél hűtését szolgálhatja, fontos szerepe lehet a díszítésben is. Manapság rengeteg forma létezik a jégkészítésre, vehetünk szív, csillag vagy akár gyémánt alakú jégformát is.

A különleges formájú jégkockák mellett, remek alternatívaként szolgálhatnak a jégbe fagyasztott gyümölcsök, melyek igencsak feldobhatják koktélunk kinézetét.

A jégkockákat még különlegesebbé tehetjük ha víz helyett gyümölcslevet, vagy szirupot használunk.

Nem ehető díszek

Az elfogyasztható díszek mellett természetesen használhatunk egyéb dekorációkat is. Egy különleges szívószál, egy világító műanyag jégkocka vagy egy koktélkeverő pálca is feldobhatja egy-egy ital kinézetét. Mindenképpen próbáljuk elkerülni az olyan növények (virágok, termések) használatát, melyek elfogyasztásra nem alkalmasak, hiszen a vendégek könnyen úgy hihetik, hogy minden ehető a koktéljukban.

Megosztom: Iwiw   Facebook   Twitter   Google   E-mail   Megosztás